Depressieve banaan

De groengele banaan zit in een doos. Bestemming: een willekeurige plaats in de wereld. Maar is de banaan depressief? Zij zit in een doos en kan er niet uit. Ze zit op een boot, en kan er niet af wanneer zij dat wil. Daarvoor sleepte men haar van het veld, ze werd van vrachtwagen naar vrachtwagen gebracht over hobbelige wegen en eindeloos asfaltbanen. Ze kon niet kiezen waar ze opgroeide, in welke boom ze groot werd. Ze werd nerveus toen ze als een klein groen banaantje haar mannetje moest staan in de grote tros. Ze werd groter en geler toen ze liever klein bleef. Een ananas worden was eigenlijk waarvan ze droomde. Maar is de banaan depressief? Ze genoot van de zon in haar tros en wist dat de regen haar lekker voedde. Ze zag de tros als haar troost toen het eens wat te lang droog bleef. De vrachtwagens waren een weg naar iets nieuws, iets dat ze wel kon waarderen. De boot bracht haar naar onbekende plaatsen, maar ze was er niet bang voor, omdat ze samen als tros gaan en er dus niet alleen voor staat. In de winkel denkt ze niet aan wat geweest of gaat komen. Ze geniet van haar plaatsje waar ze nu ligt. Maar is de banaan depressief? Nee, want de gedachten zijn niets meer dan gedachten. Waar ze nu ligt, en hoe ze er nu probeert van te genieten, dat is wat telt.

No Comments